Włoskie potrawy są znane i cenione na całym świecie, wiele osób uważa że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni. Z jednej strony wydają się łatwe i proste do zrobienia, ale w niejednym przypadku nie do końca się to jednak udaje. Należy bowiem pamiętać, że sekret tych dań się bierze z dwóch głównych rzeczy. Pierwszą z nich są przepisy, dopracowywane przez wiele pokoleń kucharzy. O ostatecznym smaku często będą decydować niuanse, i z tego też powodu tak dużej liczbie osób to nie wychodzi tak jak by chciały.
Następną ważną kwestią są używane do przygotowania składniki, a włoscy kucharze nie uznają żadnych kompromisów. Jeżeli danie ma tak smakować jak smakuje w Mediolanie, Neapolu albo Rzymie, to muszą być do niego użyte najlepsze jakościowo produkty włoskie oryginalne. Żadne podróbki czy substytuty nie zapewnią takiego smaku, jeżeli nawet się będą podobnie nazywać. Będzie to nawet dotyczyć takich składników jak pomidory, mąka czy makaron, a już szczególnie serów. Praktycznie każdy, kto kiedyś ją próbował potwierdzi, że oryginalna mozzarella włoska ma zupełnie inny smak niż sery, które są produkowane przez rozmaite firmy nie pochodzące z Włoch. Niejednokrotnie firmy takie korzystają ze wsparcia włoskich specjalistów, lecz na końcową jakość wpływa też mocno mleko. Włosi w tym celu hodują specjalne rasy bydła, wypasane niejednokrotnie na górskich mąkach, i mleko to ma ogromny wpływ na ostateczny smak sera.
Najczęściej spotykaną odmianę mozzarelli wytwarza się z mleka pochodzącego właśnie od krów. To daje biały kolor i dużo delikatności, i to taka właśnie odmiana jest spotykana najczęściej. Ale coraz większym zainteresowaniem cieszy się też wśród smakoszy mozzarella bufala. Do wyprodukowania tego gatunku sera kuchnia włoska producent stosuje mleko pochodzące jedynie od bawolic, hodowanych w zaledwie kilku regionach kraju. Przez wyższą zawartość tłuszczu w bawolim mleku ta wersja mozzarelli będzie dużo bardziej intensywna, dysponuje lekko kwaśnawym smakiem i w swoim składzie zawiera znacznie większą ilość różnych odżywczych składników.
+Tekst Sponsorowany+