Popularne rodzaje włoskiej mozzarelli

Kuchnia włoska od wielu lat cieszy się ogromną popularnością, mało jest ludzi, którzy nie zjedzą spaghetti czy gorącej pizzy. Ta popularność przekłada się też na robione zakupy, zwłaszcza jeśli chodzi o produkty włoskie oryginalne. Osoby zajmujące się gotowaniem doskonale wiedzą, jaki wpływ na jakość i smak danej potrawy mają użyte składniki, z tego też powodu często wybierają te naprawę dobre. A wiadomo jest powszechnie, że na przykład mozzarella włoska nie ma sobie równej, zwłaszcza że w sklepach można dostać jej parę rodzajów.

Rzecz jasna największą popularnością cieszy się tradycyjna, w postaci lekko spłaszczonych kulek o kilkucentymetrowej średnicy. Sprawdza się ona doskonale jako dodatek do surówek i na kanapki, lecz prawdziwa pizza też bez niej nie może być zrobiona. Tradycyjna mozzarella jest robiona z mleka krów, dzięki czemu posiada delikatny aromat i smak. Jeśli ktoś chciałby spróbować czegoś bardziej nietypowego, to z pewnością na talerzu znaleźć się powinna mozzarella buffala.

W odróżnieniu od klasycznej mozzarelli ten rodzaj sera wytwarzany jest z mleka bawolego. Na początku nie był on za bardzo ceniony, lecz dzisiaj ma wierne grono swoich zwolenników. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smak tej odmiany jest delikatnie kwaskowy. Ciekawie w smaku prezentuje się także mozzarella burrata. W pierwszej chwili przypomina ona zwykłą mozzarellę, ale dzięki specjalnemu procesowi produkcji w środku znajduje się gęsta śmietanka, która zapewnia temu serowi maślany, wyśmienity smak.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like