Kuchnia włoska od wielu lat cieszy się ogromną popularnością, mało jest ludzi, którzy nie zjedzą spaghetti czy gorącej pizzy. Ta popularność przekłada się też na robione zakupy, zwłaszcza jeśli chodzi o produkty włoskie oryginalne. Osoby zajmujące się gotowaniem doskonale wiedzą, jaki wpływ na jakość i smak danej potrawy mają użyte składniki, z tego też powodu często wybierają te naprawę dobre. A wiadomo jest powszechnie, że na przykład mozzarella włoska nie ma sobie równej, zwłaszcza że w sklepach można dostać jej parę rodzajów.
Rzecz jasna największą popularnością cieszy się tradycyjna, w postaci lekko spłaszczonych kulek o kilkucentymetrowej średnicy. Sprawdza się ona doskonale jako dodatek do surówek i na kanapki, lecz prawdziwa pizza też bez niej nie może być zrobiona. Tradycyjna mozzarella jest robiona z mleka krów, dzięki czemu posiada delikatny aromat i smak. Jeśli ktoś chciałby spróbować czegoś bardziej nietypowego, to z pewnością na talerzu znaleźć się powinna mozzarella buffala.
W odróżnieniu od klasycznej mozzarelli ten rodzaj sera wytwarzany jest z mleka bawolego. Na początku nie był on za bardzo ceniony, lecz dzisiaj ma wierne grono swoich zwolenników. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smak tej odmiany jest delikatnie kwaskowy. Ciekawie w smaku prezentuje się także mozzarella burrata. W pierwszej chwili przypomina ona zwykłą mozzarellę, ale dzięki specjalnemu procesowi produkcji w środku znajduje się gęsta śmietanka, która zapewnia temu serowi maślany, wyśmienity smak.
+Tekst Sponsorowany+