Mozzarelle włoskie – jakie są ich najpopularniejsze rodzaje

O wyśmienitym smaku wielu popularnych potraw, takich jak na przykład pizza decydują drobiazgi, chociażby takie jak użyte do wytworzenia składniki. Ale aby tak faktycznie było, to trzeba zrobić ją z dobrej jakościowo mąki i wszelkich dodatków, w tym mozzarelli. Ten rodzaj sera jest produkowana przez dużo firm w rozmaitych krajach, lecz tylko mozzarella włoska smakować będzie rzeczywiście tak, że nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć. Bierze się to z kilku rzeczy. Przede wszystkim bez względu na jedzoną odmianę tego sera, a Włosi parę ich mają, wszystkie wytwarzane są według tradycyjnych, przekazywanych między pokoleniami przepisów.

Najsmaczniejsze sery, takie jak mozzarella fior di latte, wytwarzane są w mocno skomplikowanym procesie, wymagającym dużego doświadczenia i wiedzy, oraz najlepszej jakości mleka. W przypadku klasycznych, najpopularniejszych mozzarelli to będzie to krowie mleko, lecz w ostatnim czasie wróciło także do łask bawole mleko. Ma ono w sobie znacznie większą zawartość tłuszczy, dlatego robiona z niego mozzarella buffala charakteryzuje się delikatnym, lekko kwaskowym posmakiem. Jeśli ktoś będzie chciał skosztować jeszcze innych rzeczy, to interesującą opcją może być dla niego mozzarella burrata. W czasie jej wytwarzania do każdej z kulek dodawana jest niewielka ilość śmietanki. Z tego też powodu po rozkrojeniu wypływa ze środka delikatna masa, a wszystko przypominać będzie swoim smakiem masło, zresztą stąd wzięła się przecież ta nazwa. Aktualnie mozzarelle włoskie spotyka się coraz częściej w sklepach spożywczych, z tego też powodu raczej nie będzie problemów z ich kupieniem.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like