Dlaczego włoskie mozzarelle są tak popularne

Jeśli ktoś chce zamówić najprawdziwszą pizzę z Włoch, to jednym z jej najważniejszych składników będzie mozzarella. Ser tego gatunku bardzo charakterystycznie wygląda, bowiem ma postać niewielkich, spłaszczonych kulek w białym kolorze. Jego struktura jest miękka i lekko ciągliwa, a po przerwaniu ma postrzępione brzegi. Prawdziwa mozzarella włoska pierwotnie była robiona z bawolego mleka, ale aktualnie najczęściej w sklepach się spotyka produkty wykonane z mleka pochodzącego od krów.

Dzięki dobrze dobranemu procesowi produkcji możliwe jest zachowanie mocno białej barwy, jaka jest bardzo ważna przy tej odmianie. Same kulki mozzarelli mogą mieć różną wielkość, od małych, przypominających winogrona, aż po naprawę duże, mogące ważyć ponad kilogram. Ze względu na właściwości ser ten polecany jest w diecie, gdyż zawiera w sobie dużo wartościowych odżywczych składników. Jeżeli ktoś będzie znał jakiś sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne, to zapytać w nim może o jakieś inne odmiany mozzarelli, które cieszyć się u nas zaczynają rosnącą popularnością.

Jeden z nich to mozzarella buffala, wytwarzana zgodnie z oryginalnymi recepturami tylko z mleka bawolic. Z uwagi na to, że mleko to ma w sobie znacznie większą ilość tłuszczu, to ser ten posiada charakterystyczny, słonawy posmak, doskonale pasujący do wielu dań. Ciekawie i oryginalnie smakuje też mozzarella burrata, przy wytwarzaniu tej odmiany do kulek się dodaje niedużą ilość śmietanki, przez co w środku robi się maślana torebka.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like