Alkohol etylowy, znany również w charakterze etanol lub ewentualnie napój alkoholowy zbożowy, jest związkiem organicznym zachodzącym w wielu przedmiotach powszedniego użytku. Ma długą historię użytkowania w podobny sposób w celach praktycznych, jak i rekreacyjnych. Zasadniczo alkohol etylowy jest odmianą alkoholu złożonego z dwóch atomów węgla związanych z pięcioma atomami wodoru (CH3CH2OH). Najczęstsze przeznaczenia alkoholu etylowego to energiczny faktor napojów alkoholowych i pokojowych farmaceutyków czyszczących, takich jak alkohol do wycierania – alkohol etylowy skażony. Może być też wykorzystywany do wyrobów specyfików przeciw zamarzaniu, bonusów do paliw, farmaceutyków i kosmetyków. Etanol jest znany ze swojego silnego zapachu oraz jest łatwopalny; niemniej jednak wolno go także bez ryzyka spożywać w małych ilościach. W napojach alkoholowych etanol działa depresyjnie, opóźniając funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Jako farmaceutyk oszałamiający wpływa na osąd i koordynację, powodując, że ludzie wydają się odurzeni, kiedy piją za dużo. Nie mówiąc o odurzającego wpływu na ludzi, może także szkodzić zwierzętom, jeżeli zostanie spożyty w ogromnych stężeniach. Etanol ma dużo zalet w porównaniu z innymi rozpuszczalnikami ze względu na małą temperaturę wrzenia oraz niską toksyczność w temperaturze domowej. Jego mała lotność sprawia, iż jest bezpieczny w obsłudze bez konieczności używania specjalistycznego oprzyrządowania lub metod bezpieczeństwa. W dodatku twierdzi się, iż etanol ma cechy przeciwdrobnoustrojowe, co czyni go praktycznym składnikiem środków do dezynfekcji rąk i innych środków dezynfekujących.
Alkohol etylowy jest niebezużytecznym pierwiastkiem dużej grupy gałęzi przemysłu oraz uniwersalnie występuje w wielu towarach, których użytkujemy na co dzień; od środków czyszczących, przez farmaceutyki, po napoje alkoholowe. Sam przemysł napojów zużywa każdego roku kolosalny ilości alkoholu etylowego do procesów destylacji oraz fermentacji potrzebnych do przygotowywania przeróżnych smaków i rodzajów piwa, wina, whisky, ginu oraz innych alkoholi.