Niewiele osób nie będzie wiedzieć, czym jest ser mozzarella. To charakterystyczny rodzaj sera, przede wszystkim używany do dań włoskich. Z tego właśnie rejonu Europy wywodzi się początek historii. Stworzenie mozzarelli przypisuje się już dawnym Rzymianom, a produkt ten w dalszym ciągu jest kojarzony głównie z południowymi regionami Włoch. Oryginalna mozzarella włoska posiada śnieżnobiały kolor, jest sprężysta i mokra.
Dysponuje również włóknistą strukturą, która umożliwia swobodne odrywanie kawałków. Właśnie od tej czynności wywodzi się jego nazwa – włoski czasownik mozzare oznacza właśnie odrywanie. W takiej postaci sprawdza się bardzo dobrze się w różnych sałatkach, w szczególności w słynnej Caprese. Ale jeszcze chętniej jest ona używana do różnego typu zapiekanek, w tym oczywiście do klasycznej pizzy. To właśnie roztopiona mozzarella ciągnie się w charakterystyczne nitki po odgryzieniu kawałka ciasta. Mozzarella zyskała swoją popularność między innymi jako dodatek pizzy, którą się serwuje na całym świecie w wielu odsłonach.
Z takich też powodów najczęściej jest ona wytwarzana z tańszego krowiego mleka. W tej formie ma bardzo delikatny smak. Warto wiedzieć jednak, że produkty włoskie oryginalne wciąż wytwarzane są tradycyjnie z mleka bawolic. Ten rodzaj nazywa się mozzarella buffala i ma większą wyrazistość w smaku. Jest mniej popularny z uwagi na wyższą cenę i mniejszą dostępność. Najmniej znana jest mozzarella burrata. To tak samo smaczny podpuszczkowy ser, ale charakteryzujący się kremowym, półpłynnym środkiem w jakim zatopione są kawałki mozzarelli. To ser świetnie się nadający do jedzenia solo albo sałatek, z dodatkiem prawdziwych włoskich pomidorów i oliwy.
+Tekst Sponsorowany+