Wiele osób zastanawiać się zapewne będzie, czemu potrawy z Włoch smakują tak dobrze. Jeśli ktoś się przejdzie do włoskiej restauracji albo pizzerii, to dostrzeże od razu dużą różnicę w porównaniu z tym, co jest dostępne w jakiś innych miejscach. Na pewno bardzo duży wpływ na to mają przepisy, dopracowywane przez dziesiątki lat. Mimo że dania włoskie niejednokrotnie wyglądają na bardzo proste, to mimo wszystko ich przygotowanie będzie wymagało pewnych umiejętności i doświadczenia.
Należy bowiem odpowiednio dobrać proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami, lecz również czas i sposób przyrządzania. Kolejną niezwykle istotną kwestią jest używanie składników o odpowiedniej jakości. Co oczywiste do potraw włoskich najlepsze będą włoskie produkty premium, ponieważ tylko one mogą zapewnić tak charakterystyczne, wyraziste smaki. Jeżeli ktoś będzie je chciał zastąpić jakimiś zamiennikami, to musi się liczyć z tym, że nie uzyska takiego rezultatu. Bardzo ważna jest tu chociażby mozzarella fior di latte.
Oryginalna produkowana jest z mleka krowiego albo bawolego, a konsystencja kulek jest lekko miękka i sprężysta. Bardzo dobrze się nadaje do pizzy czy innych ciepłych dań, lecz można ją też używać do kanapek czy sałatek. To samo dotyczy makaronów, szynek czy oliwy – te wyprodukowane we Włoszech mają zdecydowanie inny, lepszy smak, dlatego tak dobrze się sprawdzają w typowych potrawach. Jest to rezultatem tego, że przeważnie produkty włoskie producent je robi zgodnie z tradycyjnymi recepturami, które dopracowano do perfekcji.
+Tekst Sponsorowany+