Wielbiciele włoskiej kuchni nie wyobrażają sobie jej raczej bez wyśmienitej mozzarelli pochodzącej z właśnie tego kraju. Ten gatunek sera można spotkać w większości sklepów, ale z reguły są to mniej lub bardziej udane podróbki. Tak zwana mozzarella jest produkowana przez wiele firm, niektórym się to nawet nieźle udaje, lecz jedynie oryginalna mozzarella włoska smakować będzie tak jak powinna. Jest ona nieodłącznym składnikiem wszystkich pizz, niejednokrotnie dodaje się też ją do innych dań gorących czy też sałatek. Większość z nas kojarzy ją przede wszystkim z postaci niewielkich, lekko spłaszczonych kulek umieszczonych w woreczku z zalewą. Ser ten ma delikatną konsystencję i smak, przeważnie też posiada biały kolor. Jeżeli jest dobrej jakości, to przy rozrywaniu pojawiać się będą charakterystyczne postrzępienia.
Oferowaną w sklepach mozzarellę przede wszystkim się produkuje z krowiego mleka, lecz we Włoszech także się do tego wykorzystuje mleko bawolic. Aktualnie ta odmiana sera nazywa się mozzarella buffala i zaczyna się cieszyć rosnącym zainteresowaniem. Mało osób wie jednak, że wytwarzać go zaczęto już w XII wieku, tyle że w pewnej chwili przestał być ceniony. Z uwagi na dużo większą ilość tłuszczu w mleku bawolic mozzarella buffala ma bardzo charakterystyczny, lekko kwaśnawy posmak, a równocześnie jest naprawdę bogata w różne składniki odżywcze.
Mozzarelle robione z mleka krów oferowane są też we Włoszech w innych rodzajach. Według wielu ludzi świetny smak ma mozzarella burrata. W czasie wytwarzania tworzy się w kulce niedużą kieszeń, do jakiej wlewa się śmietankę. Na zewnątrz ten rodzaj sera wygląda dokładnie tak samo co klasyczny, lecz po przekrojeniu wylewa się jego półpłynna zawartość. Ponieważ jego smak jest bardzo maślany i łagodny, to właśnie stąd wzięła się jego nazwa. Lecz chyba najbardziej ceniona pośród wielbicieli kuchni włoskiej jest mozzarella fior di latte. Jest ona ręcznie wytwarzana przez niewielkie gospodarstwa, według receptur pochodzących sprzed wielu lat.
+Tekst Sponsorowany+