Najbardziej popularne gatunki włoskiej mozzarelli

Chyba nie ma osoby, jaka nie próbowała by kiedyś spaghetti albo pizzy. Te dania każdemu od razu kojarzyć się będą z Włochami, a to jedynie niewielka część tego, co tamtejsza kuchnia może zaproponować. Z wielu powodów uważana jest ona za jedną z najlepszych na świecie, a niektóre dania spotkać można we wszystkich zakątkach Ziemi. Jednak aby przykładowo pizza smakowała tak jak we włoskiej restauracji, to niezbędne będzie zastosowanie do jej przygotowania składników najwyższej jakości.

Najlepsze będą tu oczywiście produkty włoskie oryginalne, ponieważ to one właśnie zapewnią odpowiedni smak. Jednym z takich produktów, bez których obejść się nie może sporo dań, jest mozzarella włoska. Bez żadnego problemu kupić ją można w każdym sklepie, z reguły będzie ona wytwarzana z krowiego mleka. Taka mozzarella aktualnie się cieszy największą popularnością, przede wszystkim z powodu swojego smaku. Ser ten ma przeważnie postać niedużych kulek, posiada delikatną, miękką konsystencję i biały kolor.

Po rozerwaniu ma się lekko strzępić, i to świadczyć będzie o jego jakości. W ostatnim czasie w części sklepów zaczęła się też pojawiać mozzarella burrata. Wyglądem ona przypomina klasyczną mozzarellę, ale w środku posiada kieszonkę wypełnioną lekką śmietanką. Jeżeli ktoś chciałby wypróbować prawdziwą włoską klasykę, to bardzo dobrze się do tego nada mozzarella buffala. Ten rodzaj sera jest bowiem produkowany z mleka pochodzącego od bawolic.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like