Boże Narodzenie to jeden z najbardziej niezwykłych okresów. To właśnie wtedy można się zobaczyć z najbliższymi przy wigilijnym stole i skosztować tradycyjnych dwunastu potraw. Niezwykle ważną rzeczą w tych dniach jest też dzielenie się opłatkami. Pierwsze opłatki, wyglądające rzecz jasna całkowicie odmiennie niż obecnie, zaczęły się pojawiać już w pierwszych wiekach epoki chrześcijaństwa. Na samym początku nie wiązano tego zwyczaju z Bożym Narodzeniem, to następowało w kolejnych wiekach, żeby zostać ostatecznie się jedną z najważniejszych tradycji tego okresu. Takie dzielenie ma symboliczny, bardzo ważny wymiar. Zapomina się wtedy o złości czy wszelkich innych negatywnych emocjach, a życzenia które się składa są szczere i życzliwe. Z tego też powodu na żadnym stole w wigilię opłatków nie może zabraknąć, a obecnie nie ma żadnego problemu z ich zorganizowaniem.
Jeżeli ktoś będzie chciał, to udać się może do pobliskiego kościoła, w jakim je otrzyma za niewielką ofiarą. Opłatki zakupić też można w najróżniejszych sklepach, ale warto przy tym pamiętać żeby z ich zakupem nie czekać na ostatnią chwilę. Prawdziwe opłatki są wypiekane wyłącznie z wysokiej jakości mąki pszennej, a dużo receptur pochodzi z XIX wieku. Jedynym akceptowalnym poza mąką jest woda, nie można dodawać do nich utrwalaczy, konserwantów czy drożdży. Sam etap pieczenia trwa bardzo krótko, gdyż oplatki spędzają w piecu raptem 60 sekund. Na powierzchni opłatków często mogą się znajdować rozmaite religijne motywy, które się wytłacza przy pomocy specjalnych form.
+Tekst Sponsorowany+