Krótki opis najbardziej popularnych włoskich serów mozzarella

Chyba żadna prawdziwa pizza nie może się obejść bez dobrych jakościowo składników. Tu nie ma miejsca na kompromisy, jeśli faktycznie jej smak ma być dokładnie taki jak we Włoszech, to trzeba zadbać o to, aby znalazły się na niej jedynie produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to zarówno sosu pomidorowego raz mąki, jak również serów. Rzecz jasna podstawą będzie wyjątkowo smaczna mozzarella włoska, robiona jedynie z mleka pasących się na włoskich łąkach krów.

Mozzarellę wytwarza się rzecz jasna w wielu innych krajach, lecz każdy kto się choć trochę zna na jedzeniu, od razu zauważy ogromną różnicę w tym, jak smakuje. Ten gatunek sera jest bardzo charakterystyczny i ciężko go pomylić z jakimś innym. Ma kształt kulek o średnicy kilku centymetrów, które są sprężyste i miękkie. Przed sprzedaniem te kulki pakowane są do foliowych torebek i zalewane serwatką, dzięki czemu nie wysychają i zachowują odpowiednią świeżość.

Taką mozzarellę można użyć oczywiście do pizzy, lecz również sprawdzi się ona świetnie jako dodatek do kanapek czy sałatek. Jeśli ktoś chciałby popróbować jakiś innych odmian mozzarelli, z których też słyną Włochy, to z pewnością mu zasmakuje mozzarella włoska. Dzięki dodatkowi śmietany na etapie produkcji ma ona lekko maślany smak i płynne wnętrze. Niezwykle interesująca jest też mozzarella buffala, mało jeszcze popularna w naszym kraju. Ją z kolei produkuje się z mleka bawolego, dzięki temu że jest ono bardziej tłuste, to ser posiada lekko kwaskowy, charakterystyczny smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like