Jak właściwie zainstalować i użytkować separator tłuszczu

Jednym z istotniejszych obowiązków przy prowadzeniu działalności gastronomicznej jest zadbanie o należytą jakość wpuszczanych do systemu kanalizacyjnego ścieków. Jest to niezwykle ważne przez dwa powody. Po pierwsze tego wymagają przepisy, a za ich złamanie mogą grozić różnego rodzaju konsekwencje finansowe. Ale takie też mogą się pojawić, jeśli by się zatkała kanalizacja, wtedy koszty związane z jej udrożnieniem także nie byłyby małe. Z takich też powodów obowiązkowym urządzeniem w takich miejscach musi być odpowiednio dobrany separator tłuszczu. Takie separatory złożone są ze specjalnie zaprojektowanej komory z kilkoma przegrodami w środku.

Takie przegrody zatrzymują przy dnie cięższe osady, natomiast lżejszy tłuszcz unosi się na powierzchni. Z takich też powodów sam montaż takiego urządzenia nie wystarczy, ale należy go jeszcze regularnie czyścić. Serwis separatorów wykonywać należy regularnie, zanim zbiornik zostanie przepełniony. Bardzo ważne jest, żeby któryś z pracowników lub sam właściciel regularnie kontrolowali wysokość warstwy tłuszczu i w razie potrzeby organizowali opróżnianie.

Nie można tego zrobić samemu, ponieważ zabraniają tego przepisy prawne. Jak można w nich przeczytać czyszczenie separatora może być wykonane wyłącznie przez wyspecjalizowane firmy, dysponujące odpowiednim sprzętem do tego. Tłuszcz nie zalicza się do niebezpiecznych odpadów, lecz i tak go trzeba profesjonalnie utylizować.

Firmy zajmujące się tego typu usługami najczęściej mają specjalne samochody ze zbiornikami, do których zbierane są odpadki. Z takich powodów ważne będzie, żeby miejsce montażu separatora w taki sposób wybrać, żeby można się było do niego wygodnie dostać. Najlepszym rozwiązaniem będzie podpisanie z jakąś firmą umowy na takie usługi. Wówczas nie tylko czyszczenie separatorów cena będzie zapewne bardziej korzystna, ale można się też od razu umówić na regularne przyjazdy, aby za każdym razem nie trzeba było ustalać terminów.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like