Czemu włoskie mozzarelle są tak chętnie wykorzystywane w kuchni

Jeżeli ktoś miał okazję spróbować najprawdziwszej włoskiej pizzy, to na pewno zobaczy ogromną różnicę w porównaniu z tym, co tylko pizzą się nazywa. Aktualnie taką pizzę można kupić nie tylko we Włoszech, ale też w wielu innych krajach, gdyż kuchnia ta jest popularna na praktycznie cały świecie. Ale trzeba zwrócić swoją uwagę między innymi kto ją robi, ale też z jakich produktów została zrobiona. Bo to składniki właśnie odpowiadają za to, że dania włoskie smakują tak wyjątkowo i niepowtarzalnie. Rzecz jasna zawsze można je zrobić ze zwykłej mąki, dodając zwykłą szynkę i ser, ale to już to samo nie będzie. Na szczęście nie ma obecnie żadnego problemu ze zdobyciem takich składników, gdyż bez żadnego problemu się je kupi w dużej ilości sklepów.

Dostępna jest oczywiście także najprawdziwsza mozzarella włoska, bez jakiej byłoby trudno sobie wyobrazić na przykład pizzę. Ale ten rodzaj sera świetnie się sprawdza także w innych ciepłych daniach, przykładowo tartach czy zapiekankach, oraz komponuje się wyśmienicie z pomidorami i ziołami w rozmaitych sałatkach. Mozzarellę spotkać można najczęściej pod postacią białych, niedużych kulek, znajdujących się w woreczku z zalewą. Posiada ona delikatną, lekko miękką strukturę, a po rozerwaniu powstają bardzo charakterystyczne postrzępienia, świadczące o wysokiej jakości sera. Najczęściej jest produkowana z krowiego mleka, charakteryzuje się wówczas łagodnym, delikatnym smakiem. Ale w niektórych sklepach zaczęła się także pojawiać mozzarella buffala, jaką się wytwarza z mleka które pochodzi od bawolic.

Jest ona dzięki temu nieco bardziej wyrazista, też przez większą zawartość tłuszczu. Coś ciekawego dla siebie w propozycji włoskich serów znajdą też osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, dla nich jest chociażby dostępna mozzarella kuchnia włoska producent. Wszystkie włoskie mozzarelle robione są z mleka wysokiej jakości, dlatego ich smak będzie tak wyjątkowy i niepowtarzalny. Ale wynika też z tego, że kuchnia włoska producent stosuje wypróbowane przez lata receptury i przepisy.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like