Każdy chyba wielbiciel kuchni włoskiej wie co to mozzarella. W zasadzie żadna pizza nie obejdzie się bez tego sera, lecz jest on wykorzystywany również w wielu innych potrawach. W sklepach spożywczych rzecz jasna można kupić wyroby przypominające oryginały z Włoch, lecz tak naprawdę jest im do nich naprawdę daleko.
Najbardziej klasyczna mozzarella włoska sprzedawana jest w formie zanurzonych w serwatce kulek. Posiada miękką strukturę i cechuje się łagodnym smakiem. Po stopieniu jest mocno ciągliwa, dzięki czemu świetnie smakuje na pizzy i innych gorących daniach. Ale rzecz jasna ją można także zjadać na zimno, chociażby jako dodatek do sałatek. Dla jakości mozzarelli niezwykle istotne są oczywiście składniki, lecz również sposób w jaki się ją przyrządza. W teorii nie jest on trudny, ale wszystkie szczegóły i niuanse sprawiają, że ostatecznie ser zyskuje wyjątkowy smak.
Typowa mozzarella powstaje przede wszystkim z mleka krowiego, lecz Włosi mają jeszcze kilka odmian tego sera. Jedną z nich jest mozzarella buffala, do wytworzenia której stosowane jest mleko bawole. Całkiem niedawno jeszcze temu ten typ mozzarelli specjalnym uznaniem się nie cieszył, także z powodu problemów z przechowywaniem. Lecz powoli zaczął przekonywać niepowtarzalnym smakiem, różniącym się dość mocno od zwykłego. Te różnice biorą się z tego, że mleko bawole zawiera większą ilość tłuszczu, co ma znaczący wpływ na kulinarne doznania. Ser ten jest lekko kwaśny, ale jednocześnie bardzo smaczny, posiada również wiele właściwości zdrowotnych.
Bardzo oryginalnie również smakuje mozzarella burrata, jaka zaczyna być dopiero popularna wśród naszych konsumentów. Z reguły produkuje się ją z mleka krowiego, lecz z odrobiną śmietany. To powoduje delikatny maślany posmak, od jakiego wywodzi się zresztą oryginalna nazwa. Burrata wyglądem przypomina mozzarellę, lecz posiada w środku woreczek serowy. W zwykłym sklepie tego typu sery ciężko będzie znaleźć, jeśli ktoś zamierza taki zakupić, to znaleźć powinien jakiś sklep sprzedający produkty włoskie oryginalne.